WEB SİTEMİZDEN ALIŞVERİŞ YAPACAĞINIZ TÜM ÜRÜNLERDE PEŞİN FİYATINA 3 TAKSİT İMKANI.
    WEB SİTEMİZDEN ALIŞVERİŞ YAPACAĞINIZ TÜM ÜRÜNLERDE PEŞİN FİYATINA 3 TAKSİT İMKANI.
    WEB SİTEMİZDEN ALIŞVERİŞ YAPACAĞINIZ TÜM ÜRÜNLERDE PEŞİN FİYATINA 3 TAKSİT İMKANI.
    Vintage Halı

    Vintage Halı

    Vintage halılar, geçmişin hikayesini günümüze yansıtan halı modelleridir. Vintagehalılar son dönemlerde oldukça ön plana çıkarak, herkesin tercih etmeye başladığı halı modelleri arasında yer almaya başladı. Eskitme görüntüsü ve göz alıcı motifleri ile geçmişi günümüzün modasıyla yansıtan halılar, alıcıların beğenisine sunuluyor.

    Vintage Halı Nedir?

    Vintage İngilizce bir kelimedir. Vintage kelimesi kelime anlamı olarak nostaljik, antika, model, ve bağbozumu gibi anlamlara gelirken tanım olarak eski dönemlere ait eşyaların, günümüz fikirleri ve bazı otantik tasarımlarla yeniden birleştirilerek kullanılmasıdır. Son zamanlarda karşımıza daha çok çıkmaya başlayan bu tarz pek çok alanda tercih ediliyor. Kıyafet, eşyalar ve ev dekorasyonunda yaygın olarak kullanılan tarz, seri üretim olmadığından dolayı el işçiliği ile işlenmektedir. Vintage parçaların en önemli özelliklerinden biri özgün aynı zamanda eşinin olmamasıdır.

    Vintage tarzının en çok kullanıldığı eşyalardan biride halılardır. Geçmişe duyulan özlemin artması ile ortaya çıkan vintage modası pek çok sektörde olduğu gibi halı sektöründe de ön plana çıkmaya başladı. Ev tekstilinin ve dekorasyonunun en önemli detaylarından biri olan halılar, ufak bir dokunuş ile evinizin havasını değiştirebilir. Aynı zamanda vintage halılarda bu havayı değiştirebilecek ufak dokunuşlardan biridir. Bu geçmişe özgün tarzı özellikle halıcılık geleneği Türk toplumu gibi köklü bir toplumda, yaygın olarak kullanılmaktadır. Türk toplumunun kendine has halı özellikleriyle Uşak, Isparta gibi geleneklere dayanan motifler, modern tekniklerle sık sık yeniden üretiliyor. Bilinen halı motiflerinin yanı sıra, vintage halı geçmişten gelen seccade, mobilya oymaları ve diğer otantik desen ve motiflerden ilham alınarak da üretilebiliyor.

    Vintage Halı Nasıl Yapılır?

    Vintage halı bugün pek çok farklı üretim tekniğiyle karşımıza çıkabiliyor. Anadolu halılarına eskitme görüntüsü verilerek modernleştirilerek farklı üretim tekniği ve klasik renklerle yün gibi doğal materyaller kullanılarak dokunan halılar belli aşamalardan geçerek satışa sunuluyor. Bununla birlikte, eski halıların belirli süreçlerden geçerek geri dönüştürülmesiyle üretilen vintage halılar da mevcut. Bu halılar uygun şekillerde parçalanarak, yeniden birleştirilerek ve hav yüksekliği tıraşlanarak yeniden kullanıma hazır hale getiriliyor. Kısa tüylü, ince olarak üretilen halılar kilim görüntüsü taşımaktadır. Evinizde ya da kullanacağınız alanda herhangi bir kayganlığına sebep olmayacak vintage halılar, sabit bir şekilde durmaktadır. Sade ve modern bir tarzınız varsa ya da bu tarza sahip olmak istiyorsanız vintage halılar tam size göre.

    Vintage halı her anlamda geniş bir kategoriyi kapsıyor. Klasik tekniklerin yanında, geçmişten ilham alan tasarımların modern teknolojiyle, makinede dokunabildiğine şahit oluyoruz. Bu tasarımlar ayrıca çeşitli yöntemlerle eskitilmiş, kullanılmış bir görünümle de sunulabiliyor.

    Önce eskicilere, halıcılara satılan, ömrünün dolduğu düşünülen halılar toplanarak işe başlanır.

    Boyayı iyice emilip canlı bir görünüme kavuşması için renkler soldurulur.

    Yıpranan, zarar gören yüzeyler tıraşlanır ve onarılır. Böylece hav yüksekliği biraz azaltılmış olur.

    Yeni boya uygulaması gerçekleştirilir. Ve vintage halılar hazır olur.

    El dokuması olarak üretilen bu halı modelleri belirli üretim aşamasından geçiyor. Öncelikle hav yüksekliğinin tıraşlanarak kısaltılan halılar daha sonra kök boyası ile boyanmaktadır. Halılar rengine ve desenine göre değişiklik göstermektedir. Bazı halıların deseni alttan görünürken, bazı halıların deseni tamamen yok olmaktadır. Bundan dolayı her vintage halı birbirinden farklılık göstermektedir.

    Tüm vintage halılar ayrı ayrı üretildiği için fabrikasyon halılar gibi aynı renk ve desende üretilmemektedir. Tek tek üretilen bu halılar isteğe bağlı olarak çoklu bir şekilde de üretilebilmektedir. Seçimine karar verdiğiniz vintage halı modeli için özel sipariş verebilir, istenilen renk, ebat ve desene sahip olabilirsiniz. Son zamanların en çok tercih edilen trendleri arasında yer alan vintage halılara ilgi git gide artmaktadır.

    Vintage Halı Neden Tercih Ediliyor?

    Vintage halı genellikle yün ve pamuk ipliklerle üretiliyor. Yün, hayvanların doğaya karşı en önemli savunma aracı olduğu gibi, işlenip dokuma haline getirildiğinde bizim için de güçlü bir ısı yalıtımı aracı haline geliyor. Giysilerimizde sağlık ürünlerine kadar pek çok alanda tercih ettiğimiz pamuk ise, nefes alabilen yapısı sayesinde temizliği kolay, oldukça sağlıklı, keyifli bir dokuya sahip bir materyal.

    Bu koleksiyonu çekici kılan diğer önemli noktalardan biri, ileri dönüştürülmüş ürünler olmaları. Bu sayede daha önce evlere, insanlara ve hikayelere tanıklık etmiş, görevini tamamladığı düşünülen halılar, yeniden hayatın içinde olma şansı buluyor. Yepyeni mekanlarda, başka insanların ev haline tanıklık ediyor, yaşamda onlara eşlik ediyor.

    Bu motif, desen ve dokuma tekniklerinin yıllara meydan okuduğunu da belirtmeliyiz. Tarihi bin yıllara uzanan bu tasarımlar, en gösterişsiz hanelerden en görkemli saraylara kadar pek çok mekânda kendine yer buldu, hala da sürdürmektedir.

    Diğer halılardan farklı özelliklere sahip olan vintage halılar belli başlı özelliklerinden dolayı farklı kişiler tarafından tercih edilebiliyor. Vintage Halıların en çok tercih edilme sebebleri;

    Fabrika üretimi yerine el dokuması olması,

    %100 doğal yünden dokunması,

    Normal halılardan ziyadekilim gibi ince olması,

    Hem şık, hem modern, hem de ekonomik olması,

    Vintage halıların çok yaygın olmasının nedeniyle de diğer halılara göre maliyetinin uygun olması,

    ·Vintage halıların tıraşlamasının kısa hav yüksekliğinde olmasından dolayı hav vermemesi,

    ·Vintage halıların temizliğe oldukça yardımcı özelliği olan tüy dökmeme, toz tutmama gibi özelliğe sahip olması bu halıların tercih edilme sebepleri arasında yer almaktadır.

    Vintage Halı Modelleri Nelerdir?

    Daha önce bahsedildiği gibi Anadolu halılarına eskitme görüntüsü verilerek tasarlanan vintage halıların pek çok modeli bulunuyor. Vintage halı kategorisinde en sık karşımıza çıkan tasarımlardan biri, Uşak desenlerinin yeniden yorumlandığı, doğal ya da sentetik materyallerle dokunduğu, eskitme görünümlü halılar. Ayrıca gülistan, serpme, goblen gibi klasik Isparta desenleri de hem otantik hem de yeniden yorumlanmış tasarımlarda öne çıkıyor.

    Hafif soldurulmuş bir görünüm, vintage halı modelleri arasında oldukça popülerdir. Fakat bununla birlikte klasik desenlerin ve renklerin olan canlılığıyla karşımıza çıktığı tasarımlarla da karşılaştığımız gibi kaliteli ve organik yapısı ile ön plana çıkan halı modellerinin tek ve düz bir renk olarak karşımıza çıkma olasılığı da mümkündür.

    Geleneksel Türk ve doğu desenlerinin yanında, boho stili ve batılı desenler de vintage halı tasarımlarında tercih edilen görünümlerden bazılarıdır.