WEB SİTEMİZDEN ALIŞVERİŞ YAPACAĞINIZ TÜM ÜRÜNLERDE PEŞİN FİYATINA 3 TAKSİT İMKANI.
    WEB SİTEMİZDEN ALIŞVERİŞ YAPACAĞINIZ TÜM ÜRÜNLERDE PEŞİN FİYATINA 3 TAKSİT İMKANI.
    WEB SİTEMİZDEN ALIŞVERİŞ YAPACAĞINIZ TÜM ÜRÜNLERDE PEŞİN FİYATINA 3 TAKSİT İMKANI.
    İthal Halılar

    İthal Halılar

    Afgan Halısı

    Türkmenler ve Acem kültürlerinin en önemli kesişim noktalarından biride duran ithal halılardan olan Afgan halısı, dünyada da sadece yaygı sanatının değil, daha genel anlamıyla da tasarım sanatının da en otantik örnekleri de arasında yer almış. Çünkü ithal halılardan Afgan halısı, eşine az rastlandı bir üslupla esnetilmiş, uzatılmış insan ve hayvan figüranıyla bilindi.

    En prestijli Afgan halısı, bordo/kırmızı bir alanda yinelenen sekizgen şekilli ve yüne yün olarak dokunan halı olan ‘Belcik’ modeldir. Afgan Halılar günümüzde Kuzey Afganistan’daki Türkmen dokumacıları tarafından üretilmekte.

    Geleneksel kültür ile modern çizgi arasında ise bir yansıma olan el dokuma Afgan Halıları desenleri, dokuyucunun zihninden halıya aktarılır , kâğıda dökülmüş bir rehber asla kullanılmaz, bu nedenle her Afgan halısında biraz fark bulunur. Bu halılarda ise geometrik desenler ve simetrik görünüm ön planda olur buna rağmen hayvan siluetleri ile insan motifleri de halı dizaynlarında da sıklıkla yer aldı. 

    Genellikle pamuk üzerine yün kullanan , dokunan ithal halılardan Afgan halı modelleri, geleneksel Afgan kültürünü yansıtan önemli parçalardır. Antika değeri taşıyan bu parçalar, güçlü renklerin bir arada kullanımıyla dokunur. Söz konusu renkler, kimi zaman kimyasal boyalardan, kimi zaman da bitkisel boyalardan oluştu. Ayrıca Afgan halısı modelleri her ne kadar zengin bir renk’e dokunuyor olmasına rağmen bordo ve kırmızı en çok tercih edilen renklerdir.

    Çin Halısı

    Çin ithal halıları, atkısında ve çözgüsünde ipek ipliği kullanarak yapılan ve daha çok İran ve Nippon düğüm teknikleri ile dokunan kaliteli ve ince halılar. Nepal, çin , Tibet’te “Nippon düğüm tekniği” kullanılmakta. Bu yöntemde ise çözgü üstüne tutturan şişin üstüne ve altına ipler bukle gibi dolanır. Düğümü olmayan fakat halıya çok benzeyen, havlı yüzeyli bir dokuma halı elde eder. Bu el halısı değil ancak o isimle satılmakta.Çok çabuk üretildiği için de maliyeti düşük.

    Çin ithal halıları bütün motiflerinde dinsel etki görülmekte. Desenlerin çoğu dini tesir altında bulunan Çin sanatkarlar tarafından yapılmış.

    Çin ithal halıların genel desen özelliği birçok motifi bir arada kullanmış olması. Halılar da kullanılmış olan desenler yaşamı ele alan bir tabloyu andırır. Dağ şekilleri, hükümdarları , figürleri, sfenksler, köpekler, aslan, leylek, buda remizlerinden olan balık resmi, saadet remizi olan yarasa ve kelebek, dama işaretleri ve daha birçok şekiller hep Çinlilere aittir.

    Kuvvetin ve sadakatin sembolü olan köpek, aslan, ejder ve leylekler, mutluluğun sembolü yarasa ve kelebekler, sessizliğin ve sonsuzluğun sembolü dağlar ve bulutlar hep bu etki ile kullanılmakta. Madalyonlu olanları da bulunmakta. Bu halılarda ise daha çok stilize bitki ve sembolik motifler kullanıldı. Ayrıca Çin halısını diğer halılardan farklı kılan özelliklerinden birisi de çift balık ve dama motifleridir.

    Çin halılarında ise bütün diğer halılara göre olmuş kayısı, değişik kırmızı, şeftali, nar rengi vb. renkler kullanıldı. Çin halısının ilk dönemlerinde mavi, kırmızı , kahverengi renkleri çok fazla kullanıldı; daha sonra yüzlerce farklı renkler kullanılmaya başlanmıştır.

    İran Halısı

    El dokuma İran ithal halısı özelliği ise ipek ve yün ipliği kullanılarak yapılıyor olması ve genelde İran ve Türk düğüm teknikleri ile dokunmakta. Dünyaca ünlü kendine özgü tasarıma sahip olan halıların bitkisel boyalarla renklendirilmesi de ayrı bir özelliğidir. Pamuk üzerine yün dokuma özelliği yanısıra, yün üzerine yün çalışılmış modelleri de bulunmakta.

    Dünya genelinde ise en eski müslüman medeniyetleri tarafından dokunan el yapımı halılardan birisidir ve asla makine eli değmez. Pers dönemi uygarlıklarında fazlası ile tercih edilen bir halı türü olduğu bilindi. Genel olarak saray tipi halılar sınıfından incelediğimiz için maddi değeri bu sebep dolayısı ile de son derece değerli. Halı her ne kadar pahalı olursa olsun gözünüzde sandığınız gibi büyük bir halı olmayacak. Tek farkı ise maddi olarak çok büyük fiyatlardan satılması. Bunun nedeni tamamının el dokuması olması.Dünya genelinde ise en eski müslüman medeniyetleri tarafından dokunulan el yapımı halılardan birisi olması ve asla makine eli değmez. Pers dönemi uygarlıklarında fazlası ile tercih edilmiş bir halı türü olduğu bilinir. Genellikle saray tipi halılar sınıfında incelenen maddi değeri bu neden dolayısı ile de son derece değerli. Halı her ne kadar pahalı olursa olsun gözünüzde büyüttüğünüz kadar büyük bir halı olmayacak. Tek farkı maddi olarak çok büyük fiyatlardan satılması. Bunun nedeni tamamının el dokuması olması.

    İran ithal halıları özelliklerinin içerisinde farklı bir şey sayamayız. Saray halıları gibi ışıltılı görünüme sahiptirler ve genel olarak evlerinizde kullandığınız kullan at tipi halı modelleri gibidir. Halının üretim firmasından perakende satıcıya sunulan fiyatı da son derece yüksek bir değer olduğundan dolayı genellikle dünya piyasasında çok ciddi anlamda pahalıya satılır.