El dokuması halılar antik özellikleri ve desenleri bakımından fiyatları biraz yüksek olsa da her zaman piyasada yeri vardır. El dokuması halılar piyasada tek oldukları ve özenle ilmek, ilmek elle işlendikleri için çok özel ürünlerdir. Canlı ve farklı renkleri ile evlerimize egzotik bir görünüm kazandırır.
El dokumasıı halılar genelde kök boyası ve yün ipler kullanarak dokuma işlemi yapılır. Çok nadir de olsa kimyasal boya da kullanılmakta. Fakat el dokuması halıların temizliği ve kullanımı çok çok önemlidir. Dokuması kadar temizliğide birhayli zordur. Bilinçsizce yapılan temizlemeler ise geri dönüşü olmayan problemler çıkarır.
El dokuma halı nasıl temizlenir?El dokuma olan halınızın uzun ömürlü ve parlak görünümlü olmasını istiyorsanız periyodik olarak bakım yapın. Bunun için haftada bir veya iki kez tüylerinin hafif yatık olduğu yöne doğru elektrik süpürgesiyle süpürün. Hassas yapısı nedeniyle el dokuma halılarınız için en iyi temizleme şekli, profesyonel olan halı yıkama firmalarıdır.El dokuma halı temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler: • El dokuma halınızı temizlerken kesinlikle su kullanmayın.Halılarda kullanılan boya, suyla temas ettiğinde çözülebilir.
• El dokuma halınızı asla silkelemeyin, esneme yapabilir.• El dokuma halınızı nemden ve rutubetten uzak tutmaya özen gösterin. Halınız nem almışsa mutlaka havalandırın.
• El dokuması olan halınızın saçaklarını, çamaşır suyu gibi maddelerle kesinlikle beyazlatmayın, tarak vb. aletlerle taramayın. Bu işlemler saçakların dökülmesine neden olabilir. Kimyasallar doğal ipliklere zarar vererek renk açılmasına neden olur!
• El dokuma halılarınızı kesinlikle kuru temizlemeye vermeyin.
El Dokuma Halı Yıkama Nasıl Yapılır?
El dokuma halılarının sağlam ve uzun ömürlü kalabilmesi, doğal parlaklığının korunması için sık aralıklarla profesyonel bir temizlik işleminden geçmesi lazımdır.
Halının yapısından dolayı sert fırçalama , silkeleme yada makinada yıkanmaz.
Düşük bir ayarda vakumlama ile tozlarından arındırılır. Vakumlama işlemi dokuma yönüne göre yapılmakta.
Beyaz sabun veya doğal halı şampuanları ile elle hassas sünger yardımıyla köpürtülerek uygulama yapılır. Zarar verici ve asitli kimyasallar kullanılmaz.
Bazı el dokuma halı yıkama işleminde ise üste boya verebilir. Bu boyalar ise özel santirfüj tekniği ile halılara zarar vermeden ve dokusunu da bozmadan üzerinden alınır.
Saçaklar yine sünger yardımı ile sabırla ve özenle hassas ve hafif bir şekilde yıkanır.
Doğal ortamında kurutmaya gider.
Halı Temizliğine Dair Püf Noktalar
Halınızı süpürmek için sadece elektrikli süpürgesi kullanın,
Güzelce süpürülen halının tüm tozlardan arındığına emin olun.
Süpürme esnasında halınızın dokuma yönüne dikkat ediniz.
Temizlik esnasında ağartıcı içermeyen ve kimyasala olmayan , doğal bir halı şampuanı tercih edin.
Kullandığınız şampuanı her ihtimale karşı halınızın fazla gözükmeyen, küçük bir noktasında deneyebilirsiniz.
Halınızı şampuanınızın köpüğü ile temizlemeye ve fazla ıslatmamaya özen gösteriniz.
Halınızı sert naylon ya da tel fırçalarla ovalamayın. Bu saçakların kopmasına ve aşınmasına neden olur.
Genel temizlik yapmak yerine belli bir lekeyi çıkarmak için halı siliyorsanız uygun temizleyici kullandığınızdan emin olun.
Lekeli bölgeye, temizleyici ve bez ile baskı yapın. İleri geri silmeniz lekenin dağılmasına neden olur.
Eğer suyu emebilen bir elektrik süpürgeniz yoksa havlu ya da sünger yardımıyla halınızın fazla suyunu alınız.
Halınızı düzenli olarak havalandırın.
Halı Temizliği İçin Doğal Çözümler
Halılarınız leke olduğunda, bu lekelere anında müdahale etmek en kolaydır. Ancak yanlış temizlik uygulaması faydadan çok zarar getirebilir. Evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız temizlik çözümleri bu riskleri en aza indirebilir.
Halınızda bulunan kötü kokulardan kurtulmak istiyorsanız halının üzerine karbonat serpin ve en az 30 dakika bekleyiniz. Daha sonra halıyı süpürebiliriniz.
Sirke ve karbonat karışımını fısfıslı bir kaba koyup lekelerin üzerine sıkın. Bu karışım halınızdaki lekeyi çıkarmakta etkili olduğu gibi halınızdaki bakterileri de yok eder.
Yarım kap suya ¼ kap sirke , ¼ kap yumuşatacı , bir tatlı kaşığı karbonat, bir tatlı kaşığı toz şeker ilave edin ve homojen bir karışım elde edene kadar çalkalayınız. Hazırladığınız karışımı halının lekeli yerlerine sıkınız ve birkaç saat kadar bekleyiniz. Halınızı havlu, sünger ya da mikrofiber bez ile silin ve durulayınız.
Halılarınızı sildikten sonra mutlaka havalandırın ya da pencerelerinizi açıp kurumaya bırakınız.
Daha inatçı lekeler için leke olan bölümü diş fırçası ile fırçalayınız.
Halıdaki sakız lekesini ise buzu sakızın üstüne ovalayarak uygulayın ve sertleşen sakızı halının tüylerine zarar vermeden yavaşça kazıyın.
Mum lekeleri için ise halınızın lekeli kısmına gazete kağıdı serin ve üzerinden ütüleyin. Ardından kalan lekeyi karbonat ile bir bez yardımıyla siliniz