WEB SİTEMİZDEN ALIŞVERİŞ YAPACAĞINIZ TÜM ÜRÜNLERDE PEŞİN FİYATINA 3 TAKSİT İMKANI.
    WEB SİTEMİZDEN ALIŞVERİŞ YAPACAĞINIZ TÜM ÜRÜNLERDE PEŞİN FİYATINA 3 TAKSİT İMKANI.
    WEB SİTEMİZDEN ALIŞVERİŞ YAPACAĞINIZ TÜM ÜRÜNLERDE PEŞİN FİYATINA 3 TAKSİT İMKANI.
    El Dokuma Halı ile Makine Halısı Arasındaki Farklar

    El Dokuma Halı ile Makine Halısı Arasındaki Farklar

    Halılar evlerin en önemli ihtiyaç ve dekorlarındandır. Halı olmayan ev adeta yetersiz bir görünüm de olur. Odadaki eşyalar ile uyumlu renk ve desende seçilen kaliteli bir halı odaya mutlaka tamamlayıcı, şık ve ferah bir görünüm kazandırır. Halıların yapılış türüne ve kullanılan ipliğe göre farklı çeşitleri vardır. Bu çeşitlerin içinde en değerli halılar el dokuması halılardır. İpliğin her düğümüne insan eli değmiş, tek tek işlenmiş çok özel halılardır. El dokuması halıların yapımındaki bu büyük emek halının güzelliğine mutlaka yansır. El dokuması halı, halının en eski dokunma tekniğidir. İlk örnekleri binlerce yıl önce Orta Asya’da yaşayan göçmen halklar tarafından üretilmiştir. O dönemlerde dokuma tekniği ve kullanım amacı açısından dokunan halılar kilime daha yakın bir dokuma tekniği ile dokunmuştur.

    El Dokuma Halı

    El dokuma halı, hav iplikleri, çözgü ipliklerinin üzerine elle düğümlenmiş olan halı tipidir. El dokuma halıları ile, çok çeşitli ebat, renk ve farklı ipliklerle üretim pek fazla yapılamaz.

    El Dokuma Halı Özellikleri Nelerdir?

    En kolay yöntemlerden biri olan halının arkasına bakılır. Düğümler asimetrik, ara ara ilmekler barındırıyor ise el dokuma halıdır.

    Halının önüne bakılır. Halının arkasında olduğu gibi önünde de asimetrik düzenler vardır.

    El dokuma halıda desenler ne kadar simetrik olursa olsun desenler arasında mutlaka farklılıklar bulunur.

    El dokuma halı maliyet açısından makine dokuma halıya göre daha çok zahmet ve zaman istediği için daha pahalıdır.

    El dokuma halı makine dokuma halıya göre daha doğal görünür ve daha doğaldır.

    El dokuma halı alırken dikkatli olunmalıdır. El dokuma halı diye satılan fakat el dokuması olmayan pek çok halı vardır.

    El dokuma halı da kök boya kullanılır. El dokuma halıda kök boya ipliklere kadar işlediği için daha canlı ve daha doğal renkler barındırır. Bu yüzden el dokuma halılar daha canlı renklere sahiptirler.

    El dokuma halılarda hav denilen iplikler kullanılır. Hav halının dokunduğu ipliğin yerden yüksekliğidir.  Kısa havlı, orta havlı ve uzun havlı halılar olmak üzere 3 gruba ayrılabilir.

    Kısa havlı el dokuma halı : Sık dokunduğu için içine kir, toz girmesi çok zordur bu yüzden temizliği kolaydır. Taşınması ve sürüklenmesi de kolaydır. 

    Orta havlı el dokuma halı : Ne sık ne de çok serbest dokunduğu için içine kir, toz girmesi orta seviyededir bu yüzden temizliği de orta seviyededir. Taşınması ve sürüklenmesi de tabi ki orta seviyedir.

    Uzun havlı el dokuma halı : Serbest dokunduğu için içine kir, toz girmesi kolaydır bu yüzden temizliği zordur. Taşınması ve sürüklenmesi zor olsa da diğer kısa ve orta havlı el dokuma halılara göre daha değerlidir.

    Makine Dokuma Halı

    Makine Dokuma Halı, bilgisayarla üretilen elektrikli dokuma tezgahlarında dokunan dokuma halılardır. Makine halıları ile, çok çeşitli ebat, renk ve farklı ipliklerle üretim yapılabilir.

    Makine Dokuma Halı Özellikleri Nelerdir?

    En kolay yöntemlerden biri olan halının arkasına bakılır. Düğümler simetrik, birbirini tekrar ediyor ise makine dokuma halıdır. Makine halısı sıfır hata ile dokunur.

    Halının önüne bakılır. Halının arkasında olduğu gibi önünde de simetrik düzenler vardır.

    Makine dokuma halıda desenler ne kadar simetrik olursa diğer desenler de o kadar simetrik olur.

    Makine dokuma halı maliyet açısından el dokuma halıya göre daha az zahmet ve zaman istediği için daha ucuzdur.

    Makine dokuma halı el dokuma halıya göre daha yapay görünür ve daha yapaydır.

    Makine dokuma halıda yapay boya kullanıldığı için renkler el dokuma halıya göre daha cansız ve daha yapay renkler barındırır. Bu yüzden makine dokuma halılar daha soluk renklere sahiptirler.

    Makine dokuma halı temizlik açısından avantajlı olacaktır. Günümüzde oldukça güçlü ve farklı çeşitlerde temizlik ürünleri bulunmaktadır. Bunun haricinde son dönemlerde popüler olan halı yıkama fabrikalarına temizletilmektedir. Diğer bir seçenek ise halı temizleyicilerle fırçalatmaktır. Bu sayede oldukça kolay bir şekilde makine dokuma halı temizlenebilir.

    Makine dokuma halı da etiket okumak çok önemlidir. Makine dokuma halıların arkasında yazan bilgiler halının türü hakkında birçok bilgiyi barındırır.

    Makine dokuma halılarının büyük bir çoğunluğu sentetik iplik ile üretilir. Polyamid (naylon), polipropilen (PP), polyester ve akrilik gibi çeşitli sentetik ipler sayesinde makine halıları oluşmaktadır. Bu bilgiler doğrultusunda rahatlıkla halının cinsi anlaşılabilir.