WEB SİTEMİZDEN ALIŞVERİŞ YAPACAĞINIZ TÜM ÜRÜNLERDE PEŞİN FİYATINA 3 TAKSİT İMKANI.
    WEB SİTEMİZDEN ALIŞVERİŞ YAPACAĞINIZ TÜM ÜRÜNLERDE PEŞİN FİYATINA 3 TAKSİT İMKANI.
    WEB SİTEMİZDEN ALIŞVERİŞ YAPACAĞINIZ TÜM ÜRÜNLERDE PEŞİN FİYATINA 3 TAKSİT İMKANI.
    El Dokuma Halı

    El Dokuma Halı

    Halı satışı yapan bir dükkâna girdiğimizde renkleri veya modelleri arasında seçim yapmak zordur biraz. Ama herkes bilir ki el dokuması olan halılar en güzeli ve en kıymetlisidir. Eğer evinizde el dokuması halınız varsa ona ne kadar iyi bakarsanız yıl geçtikçe güzelliğinden bir şey kaybetmeyecegini görebilirsiniz.

    El dokuması halılar kendi özel tezgâhlarında dokunur. Dikey veya yatay olarak halı tezgâhına gerilen atkı veya çözgü halının önce iskeletini oluştururuz. El dokuma halısı hav iplerle , çözgü ipliklerinin üzerine elle düzenli şekilde düğümlenmiş olan halı şeklidir. Yan yana düzenli ve güzel bir şekilde çerçeveye dizdiğimiz çözgü ipliklerinin her bir çiftine yün, ipek ya da rayon (bitkisel) iplikler ile düğüm atarak ilmek sıralarının teşkil edilmesi ve en az bir sırayla atkı atılıp ilmek sırasının sıkıştırılması şeklinde üretilmekte. Dokuma halılarının kalitesini belirleyen hav ipliklerin cinsi, düğüm şekli veya düğüm sıklığıdır.

    El Dokuma Halının Ayırt Edici Özelliği Nedir?

    Dokuma el halıları gücünü geleneksellerden aldı ev dekorasyonuna ayrıcalık katmak için kullanılmakta. Peki herhangi bir el dokuma halı, ev dekorasyonunu ayrıcalıklı yaratmak yeterli midir? akıllarda yüksek değerle özenlenmiş olsa da ne yazıkki her dokuma halının değerli olduğunu söylemek mümkün değil.

    Konsept kökenli bir kültürden geliyor ancak bu, konsept içindeki her halının kıymetli olduğu anlamına gelmemekte. Çeşitli kriterlerin olduğu standartlarını karşılama derecesi ile farklı kalite seviyeleri de oluşmakta. Kaliteli bir halıyı ayırt etmek için ilk olarak bilmemiz gereken dokuma halının karakteristik özelliğidir.

    Bu halılar hav iplikleri ile elle düğümlenmiştir. Geleneksel niteliğe sahip olan bu halılar üretim şeklinde, tezgaha yerleştirilen çözgü ipliklerinin her birine, hav iplikleri ile bir düğüm atılarak ilmekler oluşturulmakta. Kalite konusunda müşterilerimizin şüpheye düşmemesi adına güvenilir üreticileri bulmak gerekir. Evinize güzel ve güçlü bir kimlik kazandıracak, görür görmez beğeneceğiniz dokuma halıları bulmak oldukça kolay.

    El Dokuması Türleri

    Kök boya tekniğiyle hazırlanan el dokuması halılar ipek, pamuk veya yün kullanılarak yapılmakta. Tezgâhta tek tek işlenen bu el emeği halılar dünyanın çeşitli bölgesinde farklı renk ve motiflerle kendi tarzlarını yaratmakta. Örnek olarak el dokuması denilince aklımıza ilk gelen ülkelerden biri İran’dır. İran halılarının tarzında kırmızı veya mavi rengin daha baskın olduğunu görürüz. Geleneksel olan Türk el dokumasın da ise çokca zengin renk çeşitliliği ön plana çıkmakta. Turuncu, sarı, kırmızı ve mavi Türk dokumasında çok sıklıkla görülen renkler bunlardır. Türkiye’de halı denince her yöreden bir şekil her motiften bir görüntü gözünüzün önünde canlanır. Geleneksel bir sanata dönüşmüş olan bu işçilik şehrimizin bir kaç yerinde de bulunmaktadır bunlar: Afyon, Milas, Kayseri, Sivas, Antalya gibi şehirlerimizde hala bu gelenek sürdürülmeye devam etmekte.

    El Dokumasında Düğüm Tekniği

    Dokumada iki tür düğüm tekniği bulunmakta. Türk düğümü adı verilen yani Gördes düğüm genellikle Türkiye ve Kafkasya civarında kullanılan bir teknik olmuştur. İran düğümü ise Hindistan, İran ve Orta Asya’da yaygın bişekilde kullanılmıştır. Türk düğümü diğer adıyla gördes düğümü çift düğüm tekniği uygulandığı için aşınmalar olsa da halı tam olarak çözülmez ve desenini hiç bir şekilde kaybetmez. Ancak İran tekniğinde tek düğüm kullanıldığı için yırtılmalar ( aşınmalar) desenin kaybolmasına sebep olmakta. Bu yüzden dokuma halı tercih ederken çift düğümlü el dokuması tercih etmeniz daha uzun yıllar kullanmanız açısından önemlidir.

    El Dokuma Halı Nasıl Anlaşılır?

    • El dokuma halı ile makine halısını ayırt edebilmenin en kolay yolu halının arkasını çevirerek, çoğunlukla asimetrik biçimde dağılmış düğümler olup olmadığını kontrol etmektir.
    • El dokuması olan halılar, yukarıda da belirttiğimiz gibi halılar ipliklerin iki sıra iplik üzerine düğümlenmesiyle bir araya gelerek dokunur.
    • Makine halısı, otomatize dokuma tezgahlarının yapısından dolayı bu düğümleri barındırmaz.
    • El ile dokunan halı almaya karar verdiğinizde öncelikle halının arkasına bakıp düğümleri incelemek gereklidir. Eğer düz şeritler gibi ilmek izleri görünüyorsa o halı kesinlikle makine halısıdır.
    • Asimetrik bir şekilde ara ara ilmekler açık bir şekilde görünüyorsa o halının el dokuması bir halı olduğundan kesinlikle emin olunabilir.
    • Halı eğer makinede işlendiyse desenlerin hepsi simetrik görünür. Çünkü makineye tanıtılan bir desen tıpkı yazıcı gibi otomatik ve mükemmel bir görünümde işlenmiştir.
    • El dokuma halı modellerinde elde halı dokuyan kişi ne kadar özenli ve ustaca çalışmış olursa olsun desenler arasında mutlaka farklılıklar oluşur.
    • Desenler tam bir simetri içinde değil veya milimetrik de olsa bazı farklılıklar gösteriyorsa, bu çok büyük olasılıkla o halı elde dokunulmuştur.

    El Dokuma Halı Fiyatları

    Her biri özene bezene dokunmuş el dokuma halı modellerimize buradan bakarak evinize, ofisinize veya nereye arzu ederseniz oraya geleneğe sadık yeni bir soluk getirebilirsiniz.

    Etiketler:El Dokuma Halı